Thuis

Met die nieuwe coronamaatregelen is je huis de komende weken een heel belangrijke plek. Een woning met genoeg ruimte voor alle bewoners en gelegenheid om ongestoord digitaal te vergaderen is een groot goed. Ik zet met instemming van mijn gezin dit jaar geen kerstboom neer omdat dat ding onze woonkamer nogal verkleind. We verwachten simpelweg nu een gevoel van voldoende ruimte nodig te hebben. De kerstballen heb ik in een grote tros aan de muur gehangen. Aan de andere kant is helemaal alleen in huis nu best een zware opgave. Dan biedt zo’n kerstboom wellicht wat meer sfeer. Hoe dan ook, je bent een gelukkig mens als je je thuis veilig en prettig voelt.

Wortels

Niet alleen in je woning kun je voelen dat je er thuis hoort. Een paar jaar geleden zijn mijn ouders overleden, het ouderlijk huis in Kaatsheuvel werd leeggehaald en verkocht. Natuurlijk kan ik, buiten de lockdown, bij mijn Brabantse vrienden altijd onaangekondigd binnenvallen voor een praatje. Maar verder heb ik in Brabant weinig meer te zoeken of bij te dragen. Ik woon al jaren in Gouda. Ik was ‘ontworteld’, dat was het juiste woord voor hoe ik me voelde na de verkoop van dat lege ouderlijk huis. Er leek een wortel uit de Brabantse zandgrond gekomen die richtingloos wat in het rond wapperde. Ik besloot te proberen die wortel in Gouda in de grond te gaan stoppen. Mijn kinderen zijn hier geboren, ik heb er vriendschappen gevonden en ik denk niet dat ik hier nog vertrek. Maar Gouda was nog niet meer dan een woonplaats van waaruit je zo handig met de trein of auto naar andere steden kunt reizen. Een stad die volop prettige voorzieningen bood. Mijn werk was elders en als vrijwilliger was ik volop actief op in landelijke organisaties of in organisaties die iets met mijn chronische aandoening van doen hadden.

 Op zoek naar een manier om die loze wortel te planten melde ik me als vrijwilliger bij een lokale organisatie en deed ik onlangs de cursus ‘Goudologie’. Een nieuw thuis maken voor jezelf vergt kennis van die nieuwe plek en begrip over hoe het daar werkt. Daar moet je energie en tijd in steken.

Verhalen

Twaalf lezingen over allerlei aspecten van de Goudse geschiedenis, een cursusbundel en volop gegoogle later steekt die ooit loze wortel voorzichtig in de Goudse grond. Ik ken verhalen over de gebouwen, de straten, het water. Weet van de historie die verklaart hoe Gouda nu in elkaar zit. Ik blijf een Brabander, maar ik kies ervoor om me ook in Gouda thuis te voelen. Ik heb, de zaterdag voor de lockdown, het examen afgelegd en mag me nu ‘Goudoloog’ noemen.

De stad heeft veel aan mensen van buiten te danken. Het idee van de beroemde Goudse pijpen is binnengebracht door Engelse soldaten, het hele Stadhuis is uit België geïmporteerd.  En de cursus Goudologie zelf is geïnspireerd op een soortgelijke cursus in Den Bosch. Wat ik vroeger heb meegemaakt in mijn jeugd maakt deel uit van mijn Brabantse verhaal. Maar met zo’n cursus lokale geschiedenis heb ik mezelf een basis verschaft om hier verder te groeien, om me thuis te voelen in deze stad en via vrijwiligerswerk weer wat bij te dragen. Op een ondergrond van klei en drassig veen. Op die basis, zo anders dan mijn geboortegrond, heb ik nu, op zijn Brabants gezegd  “ne goeien oard”.*

Ondanks de corona hoop ik dat je kunt genieten van je thuis en de plaats waar je woont. Maak iets moois van je feestdagen en op naar een gezond en uiteindelijk coronavrij voorspoedig Nieuwjaar!

* ‘Ne goeien oard hebben’ = goede aard hebben = het naar de zin hebben, plezierig voelen

18-12 2020

Terug naar overzichtspagina