Hanafuda

Hanafuda Cards, explanation in english

Hanafudakaarten zijn eeuwenoude Japanse speelkaarten met spelregels die ik (nog) niet ken. De gebruikte symbolen zijn de basis geweest voor het tekenen van mijn eigen set kaarten. Waarbij ik mijn eigen elementen heb toegevoegd.

Uitleg

Mijn interpretatie en werkwijze: Elk viertal kaarten hoort bij één maand en vormt samen één panorama. Het landschap is ingedeeld met 4 horizontale lijnen. Op elke lijn heb ik een landschapselement toegevoegd. Daardoor klopt soms het perspectief niet maar dat is ondergeschikt. Elke kaart heeft een afmeting van 9 bij 6 centimeter. Er hangt steeds een banier (tanzuka) aan de bovenrand van een van de vier kaarten met daarin de voor mij meest waardevolle centrale symbolische betekenis. Deze zijn afgeleid van de gebruikte Japanse symbolen waarover ik mijn eigen waarden heb gelegd. Hieronder per maand/viertal de standaard elementen en tussen haakjes mijn uitleg/interpretatie.

Januari: Een rode zon, de denneboom, een kraanvogel. (Veerkracht en geluk: vooral die eerste staat centraal in mijn leven.)

Februari: Bloesem van de pruimenboom, Struikzanger. (Opnieuw beginnen: Net als de bloesem, elke keer weer. Hier slechts 2 landschapslijnen om hoogte te creëren en zo de vogel te kunnen zien)

Maart: Kersenbloesem, een Jin Maku, een scherm dat gebruikt werd bij de opbouw van een militair kamp. (Bescherming en moed: De kersenbloesem lijkt teer, maar elke jaar staat de boom weer in bloei.)

April: Blauwe regen, Boskoekoek. (Deel zijn van: ergens toe behoren geeft betekenis en emotie. Hier geen 4 horizonlijnen maar 2.) 

Mei: Lis, een loopbrug over het water bestaande uit planken. (Overgaan. Stilstaan mag maar het is belangrijk toch soms een nieuw pad te bewandelen.)

Juni: Pioenroos, vlinders en een blauw banier. (Verandering: transformatie naar steeds weer een andere vorm/manier van zijn door het leven heen.)

Juli: Bosklaver, zwijn. (Kracht en macht: Stevig staan in een leven vol ervaringen.)

Augustus: Pampasgras, vliegende ganzen en volle maan tegen een rode lucht. (Oogsten. De tijd en energie ingestoken levert later tijd en energie op. De gans stijgt overigens bijna op om mee te vliegen.)

September: Chrysant, sake-kopje, een blauw-paarse banier (Vol leven: Naast de sake-kopjes heb ik een flinke kop thee neergezet met het theezakje ernaast. Samen met vrienden, kleurrijke verhalen en wat nuttigend de tijd doorbrengen is kostbaar.)

Oktober: gekleurde Esdoornbladeren, hert, blauw banier. (Mildheid: herfst is een tijd van beschouwing, terugkijken en je sterk voelen)

November: wilg, man met paraplu, kikker, zwaluw, bliksem. (Volharding. Het mannetje is een vrouwtje geworden. Er zijn knotwilgen en een treurwilg. Die knotwilgen hebben voor mij volop betekenis.)

December: Anna Paulownaboom, feniks. (Verbinding; Je ziet van recht naar links de bloemen, de vruchten en de zaden van deze boom. Net als de feniks symbool voor een ronde levenscirkel waarbij alle fasen hun waarde hebben.)

Met dank aan https://elefantangle.blogspot.com/ voor de aanzet en bijvoorbeeld de site http://hanafudahawaii.com/gsymbols.html voor wat de japanse symbolen betekenen. Tijdens de vastenperiode in 2023 (tussen carnaval en pasen) ben ik er heerlijk mee bezig geweest. Tijd van bezinning.

Terug naar tekeningen